Algemeen
Ik wil mijn kind inschrijven, hoe doe ik dat?
Via de pagina met locaties ga je naar een gewenste locatie. Hier verschijnt bij alle locaties een inschrijf knop. Vervolgens verschijnt er een inschrijfformulier voor de desbetreffende locatie.
Rekenen jullie ook inschrijfkosten?
Nee, deze kosten zijn bij de (uur)prijs inbegrepen.
Wat is de opzegtermijn?
Je hebt een wettelijke opzegtermijn van een maand, ingaande op de dag dat je de wijziging schriftelijk hebt doorgegeven. Jouw kind wordt vervolgens uitgeschreven op de 15e of de laatste van de maand. Bij uitschrijvingen op de 15e van de maand betaal je nog een halve maand ouderbijdrage, daarna een hele maand.
Ik heb geen werk (of: ik doe vrijwilligerswerk), kom ik in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?
Nee, helaas niet. Als je een opleiding, traject naar werk of een inburgeringscursus volgt kom je wellicht wel in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Zie hiervoor op de website van de belastingdienst. Na ontslag heb je nog recht op 3 maanden kinderopvangtoeslag. Let op: bij peuteropvang werkt dit anders, kijk hiervoor onder het kopje ‘peuteropvang’.
Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?
Via de website van de Belastingdienst. Op deze website wordt alles geregeld wat betrekking heeft tot kindertoeslag.
Wanneer krijg ik mijn jaaropgaaf en waar kan ik die vinden?
Voorheen waren de jaaropgaven op extranet beschikbaar. Vanaf 2025 kun je de jaaropgaven op ons SKF Portaal vinden. De jaaropgaven 2023 kun je tijdelijk aanvragen via de mail: info@kinderopvangfriesland.nl.
Ik ben mijn inloggegevens kwijt, kunt u de jaaropgaaf misschien voor me uitprinten en opsturen?
Nee, wij kunnen de jaaropgaven niet meer voor je uitprinten.
Waar kan ik het LRK nummer vinden?
In principe staat het LRK nummer op de overeenkomst die je van ons ontvangt, heb je deze niet bij de hand dan kun je het nummer ook zelf opzoeken op de website www.landelijkregisterkinderopvang.nl, maar ook op onze website staan de LRK nummers vermeld bij de locaties. NB: peuteropvang valt onder ‘kinderdagverblijf’
Ik heb incidenteel opvang nodig, kan dat?
Nee, wij kunnen kinderen alleen plaatsen bij een minimale afname van een dagdeel per week welke contractueel is vastgelegd voor een periode van minimaal twee maanden.
Opvang
De opvang is nog niet gestart maar toch wordt er al geïncasseerd. Hoe kan dit?
De Belastingdienst betaalt jouw kinderopvangtoeslag op de 20e van de maand voor de maand daarop, wij incasseren jouw ouderbijdrage op de 27e van de maand, ook voor de maand daarop.
Ik wil zo nu en dan een extra dag/dagdeel afnemen of een dag/dagdeel ruilen, kan dat?
Ja, dat mag altijd maar alleen in overleg met de leiding én mits de groepsgrootte dit toelaat.
Ik wil gebruik maken van flexibele opvang, kan dat?
Om de kosten laag te houden bieden wij (vooralsnog) geen flexibele opvang, maar we kijken altijd wel naar een geschikte oplossing.
Worden erkende (op een doordeweekse dag vallende) feestdagen doorberekend?
Ja, je bent echter in de gelegenheid om gemiste dagen binnen een redelijke termijn én in overleg met de leiding te compenseren.
Wij hebben geen opvang nodig in de vakanties, is dit mogelijk?
Ja, hiervoor hebben we een 40-weken pakket, dit kun je aangeven bij de inschrijving.
KDV
Stopt de opvang automatisch als mijn kind vier jaar wordt?
Ja, de opvang stopt automatisch een dag voordat jouw kind vier jaar wordt. Is dit voor de 15e van een maand dan betaal je nog een halve maand ouderbijdrage, vanaf de 16e van een maand betaalt je een volledige maand. NB: wil je jouw kind eerder uitschrijven, houdt dan rekening met de wettelijke maand opzegtermijn? (zie ‘algemeen’).
Peuteropvang
Betaal ik door in de vakanties?
De maandelijkse incasso verloopt in 12 maanden maar je betaalt een gemiddelde ouderbijdrage per maand o.b.v. 40 schoolweken.
Ik heb geen recht op kinderopvangtoeslag omdat ik (of mijn partner) niet werkt, moet ik nu de volledige kosten zelf betalen?
Bij peuteropvang heb je in dit geval recht op een gemeentelijke vergoeding mits je in de gemeente woont waar je de opvang afneemt. Als ouder(s) betaal je enkel jouw eigen bijdrage, de gemeente de rest. Dit regelen wij voor je, jij dient dan wel het formulier ‘opgave belastbaar jaarinkomen’ dat u bij de overeenkomst hebt ontvangen, ingevuld mee retour te sturen.
BSO
Wat houdt een korte, halve of hele middag in?
- 1/3 middag = 40 weken * 2,25 uur + 8 weken * 10 uur = 170 uur/12 = 14,17 uur per maand , wij rekenen 14 uren.
- 2/3 middag = 40 weken * 4,25 uur + 8 weken * 10 uur = 250 uur/12 = 20,83 uur per maand, wij rekenen 20 uren.
- 3/3 middag = 40 weken * 6,25 uur + 8 weken * 10 uur = 330 uur/12 = 27,5 uur per maand, wij rekenen 26 uren.
NB: bij een 40-weken pakket worden alleen de onderstreepte uren in rekening gebracht, voor deze vorm van opvang wordt echter wél een afwijkend uurtarief berekend!